Μπορεί τα περισσότερα αγοράκια από μικρή ηλικία να θέλουν να κυνηγάνε μια ασπρόμαυρη ή μια “σπυριάρα” μπάλα και μια μέρα να βγάλουν λεφτά από αυτό όμως υπάρχει και μια μερίδα που βλέπει τον εαυτό τους σε ρόλο προπονητή. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Χάρης Σταυρίδης.
Μπορεί να είναι 33 χρονών όμως ασχολείται με την προπονητική από το 2005! Κυρίως έχει εργαστεί σε επίπεδο ακαδημιών, όμως έχει θητείες τόσο ως προπονητής τερματοφυλάκων όσο και ως τεχνικός διευθυντής, ενώ τη σεζόν 2009-10 ήταν στο τεχνικό επιτελείο του πολύπειρου Γιάννη Μαντζουράκη στην Ξάνθη.
Ο Χάρης Σταυρίδης, ο οποίος εργάζεται ως τεχνικός της Κ14 της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα παραχώρησε δηλώσεις στο snews.gr και αναφέρθηκε στις δύσκολες περιόδους που ζούμε.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του:
Ένα σχόλιο για το έργο που γινόταν στις ακαδημίες της ΑΠΕ πριν τη διακοπή;
“Η χρονιά φέτος στις ακαδημίες ξεκίνησε από το μηδέν , λόγω της ξαφνικής διακοπής που υπήρξε από την πρώτη καραντίνα. Όταν δουλεύεις με αναπτυξιακές ηλικίες χρειάζεται αρκετός χρόνος και διάρκεια για να φανούν τα αποτελέσματα του οποιουδήποτε project, παρ’ όλ’ αυτά από τις πρώτες εβδομάδες φαινόταν ότι είχαν μπει οι βάσεις για να δημιουργήσει κάτι καλό, και όλα έτρεχαν ομαλά βάση του σχεδιασμού.
Στο επίπεδο των ακαδημιών υπάρχει κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης για τους νεαρούς αθλητές όπως στην ανδρική ομάδα; Προγράμματα εκγύμνασης υπάρχουν για τις ακαδημίες, απλά έχουν αρκετή διαφορά από αυτά που έχουμε στο μυαλό μας γνωρίζοντας η παρακολουθώντας προπονήσεις των ανδρικών ομάδων. Έχει να κάνει με παιγνιώδη μορφή από τις πρώτες ηλικίες, (5 έως 7 ετών) όπου με το βάρους του σώματος και περνώντας ιδέες από ζώα και παιχνίδια προσπαθείς να διοχετεύσεις έννοιες στα παιδιά όπως στήριξη, ισορροπία, μετακίνηση με διάφορους τρόπους και πάντα με ψυχαγωγία. Μετά στις επόμενες ηλικίες (7-9,9-11,11-13) τα προγράμματα έχουν να κάνουν κυρίως με την μπάλα ως προς τις επαφές και τις τεχνικές, με πολύ παιχνίδι τόσο για την ψυχαγωγία όσο και για τη δημιουργία έξυπνων παιδιών μέσα απ’ τις επιλογές που τους δίνονται. Τέλος τα επόμενα χρόνια τα προγράμματα πλησιάζουν αυτά των ανδρικών γιατί εμπεριέχουν στοιχεία φυσικής κατάστασης με το βάρος και του σώματος αλλά πλέον και με αντιστάσεις, όσο τα μέτρα του αγωνιστικού χώρου και οι εντάσεις πλησιάζουν αυτές του ανδρικού”.
Η άποψη σας για το lockdown;
“Άποψη για το lockdown δεν μπορώ να έχω, λόγω του ότι δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα θέματα, η δική μου ειδικότητα έχει να κάνει με την συνέχεια της εκγύμνασης και της προπονήσεις σε όλους τους χώρους αλλά και συνθήκες, και ψυχολογική στήριξη των ασκούμενων. Είτε καλούμε να το κάνω σε έναν γηπεδικό χώρο με πολλά άτομα, είτε σε έναν μικρό χώρο ενός σπιτιού η ενός γραφείου”.
Η άποψη σας για τη διακοπή των πρωταθλημάτων τόσο σε ανδρικό όσο και σε επίπεδο ακαδημιών; Πιο πολύ οφείλει ή προκαλεί προβλήματα;
“Όσον αφορά τις ανδρικές ομάδες, προβλήματα και θέματα δημιουργούνται σε ολιγόλεπτες διακοπές αγώνων, μεγαλύτερα θέματα υπάρχουν σε διακοπές όπως οι εαρινές η οι γιορτινές, πόσο μάλλον όταν ήμαστε αντιμέτωποι με μια τόσο μεγάλη διακοπή και χωρίς να έχουμε επίγνωση του πότε θα ξαναγυρίσουμε σε κανονικές συνθήκες. Σαν αγωνιστική χρονιά σίγουρα έχει χαθεί η φετινή και θα είναι άδικο για τους παίκτες να κριθεί βαθμολογικά μέσα σε 4 η 5 μήνες αφού και οικονομικά δεν μπορεί να στηριχθεί κάτι τέτοιο από τα σωματεία, αλλά και αγωνιστικά δεν είναι δίκαιο να κρίνεις το μέλλον των ερασιτεχνών με μια χρονιά που ότι σχεδιασμός και να έχει γίνει έχει πέσει έξω. Στις αναπτυξιακές ηλικίες όμως που η βαθμολογία και τα αποτελέσματα δεν θα έπρεπε να έχουν τόση σημασία πιστεύω ότι η χρονιά μπορεί να συνεχιστεί κανονικά με διάφορες διορθώσεις από όλες τις πλευρές”.
Η άποψη σας για την σχέση της σύγχρονης νεολαίας με τον αθλητισμό;
“Η σύγχρονη νεολαία δύσκολα βρίσκει τρόπο να αθληθεί, είτε λόγω τις μειώσεις των χορών άθλησης είτε των σύγχρονων ρυθμών ζωής που αφήνουν λίγο στην άκρη την εκγύμναση ξεκινώντας από τα σχολεία. Οι ακαδημίες καλώς ή κακώς βοηθούν στη λύση του προβλήματος αυτού καθώς είναι μια δίοδος των νεαρών ως προς την οργανωμένη και παιδαγωγικά καθοδηγουμένη άσκηση”.
Πιστεύετε πως εν τέλει θα έχουμε δράση στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;
“Πιστεύω πως θα έχουμε δράση και θα έπρεπε να έχουμε δράση όχι τόσο για βαθμολογικο χαρακτήρα, όσο για το θέμα της συντήρησης και της ομαλής ψυχολογικής και σωματικής υγείας των αθλητών για την επόμενη χρονιά”.